Ψηφιακή Ελλάδα



Άργησε, αλλά άξιζε τον κόπο. Στην Ψηφιακή Ελλάδα του 2008 η ημέρα μας ξεκινά με μια ματιά στην πρόγνωση του καιρού και το τελευταίο δελτίο κίνησης στους δρόμους, μέσω του υπολογιστή. Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του αγαπημένου μας ραδιοφωνικού σταθμού για να ακούσουμε ζωντανά το πρόγραμμά του, χωρίς να πηγαινοερχόμαστε στο σπίτι προσπαθώντας να πιάσουμε σήμα, και κατεβάζουμε τις ειδήσεις στο κινητό τηλέφωνό για να τις διαβάσουμε με την πρώτη ευκαιρία. Μετά, απαλλαγμένοι από την βαρετή αναμονή στις ουρές και την πολυκοσμία στις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες, παραμένουμε σπίτι για τις συναλλαγές μας.

Στο διπλανό σχολείο, υπάρχει εργαστήριο πλήρως εξοπλισμένο με υπολογιστές και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Οι μαθητές έχουν πρόσβαση στη γνώση, σε διεθνείς βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικό περιεχόμενο και πλήθος οπτικοαουστικού υλικού, απολαμβάνοντας τις δυνατότητες που προσφέρει το γρήγορο Internet και η αξιοποίησή του για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το απόγευμα, αποφασίζουμε να επισκεφτούμε μερικές πόλεις με την βοήθεια του Google Earth, την εφαρμογή που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στον κόσμο και να δούμε αξιοθέατα, χάρτες, φωτογραφίες και πληροφορίες για οποιοδήποτε μέρος πάνω στη γη. Η γεωγραφική απόσταση δεν αποτελεί πια ούτε αιτία, ούτε δικαιολογία για να αφήσουμε ανεκπλήρωτη την επιθυμία μας για μία "βόλτα" στη Νέα Υόρκη.

Η επικοινωνία μέσω Internet με οποιονδήποτε, οπουδήποτε, αποτελεί πια φθηνή δυνατότητα για κάθε χρήστη. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το chat και η τηλεφωνία (VoIP) είναι οι πιο διαδεδομένες μορφές επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου. Η ψυχαγωγία και τα ταξίδια είναι ευκολότερα, ενώ η απόκτηση αεροπορικών εισιτηρίων, γίνεται πια με ένα κλικ! Επίσης, οποιαδήποτε ώρα αποφασίσουμε, κάνουμε τις αγορές μας σε χαμηλότερες τιμές στα χιλιάδες ελληνικά και ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα, κάθε είδους.

Το βράδυ κρίνουμε και επιλέγουμε ενημέρωση, ανάμεσα στα χιλιάδες ελληνικά blogs και forums, όπου συζητώνται κρίσιμα ζητήματα, και σχολιάζεται η καθημερινότητα. Συμμετέχοντας εκφράζουμε άποψη, συνδιαλεγόμαστε, προβληματιζόμαστε και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι εγκαταλείπουμε τον παραδοσιακό ρόλο του παθητικού δέκτη-τηλεθεατή.

Κάπως έτσι τελειώνει στην Ψηφιακή Ελλάδα του 2008 η ημέρα μας, χωρίς να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο.

2 σχόλια:

22/11/08 12:25 π.μ. Ανώνυμος είπε...

Εεεεεεεεεεεντάξει!! Αχά! :Ρ

22/11/08 1:29 π.μ. Paris είπε...

Μες το θέμα είσαι... :P

Δημοσίευση σχολίου